Chiar nu esti singura persoana care s-a intrebat cat de des este normal si sanatos sa urinam pe zi. De fapt, acest aspect este extrem de important pentru sanatatea noastra si ne putem confrunta cu astfel de probleme pe tot parcursul vietii.
In medie, o persoana urineaza de 6-8 ori pe zi, ceea ce este perfect normal cata vreme nu se depaseste limita de cel mult 10 ori pe zi. Frecventa cu care urinezi este determinata de mai multi factori, inclusiv varsta, dimensiunea vezicii, cantitatea de fluide pe care o consumi si cat de mult alcool sau cofeina ai baut. Daca te numeri printre iubitorii de cafea, asta explica plimbarile la toaleta.
in cazul in care observi ca mergi mai des decat de obicei este cazul sa faci o vizita la medic. Nevoia de a ajunge la toaleta, in special pe timpul noptii, poate fi un semn ca ai o vezica urinara hiperactiva, ceea ce duce la spasmele vezicii urinare, chiar si atunci cand nu este plina. Bineinteles, circumstante precum sarcina si primele saptamani dupa nastere, pot afecta frecventa cu care urinezi. in timpul sarcinii, o femeie urineaza mai des, iar asta din cauza schimbarilor de fluide si a presiunii fetusului asupra vezicii. Dupa nastere, femeile sunt nevoite sa treaca in continuare prin acest disconfort, pana la cel putin opt saptamani, acesta fiind modul in care corpul raspunde mobilizarii si eliminarii fluidelor dupa nastere.
Boli care afecteaza frecventa urinarii
Cateva conditii medicale pot afecta frecventa cu care mergi la baie, iar incontinenta urinara, retentia sau, in cazul barbatilor, prostata se numara printre principalele cauze.
Alte afectiuni care pot provoca urinarea in exces sunt:
Diabetul. Daca suferi de diabet, surplusul de zahar din sange produce fluide, motiv pentru care urinezi mai des.
Hipo sau hipercalcemia. Daca nivelul calciului din corp este dezechilibrat, fie ca este prea mare sau prea mic, acest aspect poate avea impact asupra cantitatii de urina pe care o produci.
Infectia tractului urinar. Atat barbatii, cat si femeile (mai mult femeile) se pot confrunta cu infectiile urinare, lucru care provoaca disconfort din cauza senzatiei neplacute de a merge la baie. Aceasta afectiune vine la pachet cu nevoia urgenta de a urina, chiar daca vezica este goala, iar in timpul unei infectii urinare, cantitatea de urina eliminata este mai mica decat de obicei. in plus, poti simti arsuri in momentul urinarii, iar din acest motiv, recomandat este sa mergi la doctor.
Prostata. in momentul in care prostata se mareste, aceasta poate bloca cantitatea de urina din vezica, ceea ce nu va permite eliminarea completa a fluidelor, nici dupa urinare.
Persoanele care sufera de probleme cu inima, tensiune arteriala sau rinichii sunt nevoiti sa ia diuretice. Acestea elimina lichidul din celulele sangvine si il transmite catre rinichi. Atat cafeaua, cat si cofeina au efecte diuretice, care duc la urinarea frecventa. De exemplu, cofeina se regaseste in mai multe alimente si bauturi precum cafeaua, ceaiul, sucurile carbogazoase, ciocolata calda sau bauturile energizante.
Cand trebuie sa mergi la medic
Chiar daca urinezi prea des sau prea rar pe timpul zilei, intotdeauna cere sfatul unui specialist. Alte simptome pentru care trebuie sa apelezi la sfatul medicului sunt:
- febra si dureri de spate;
- sangerari in timpul urinarii;
- culoare albicioasa, laptoasa;
- mirosul puternic sau anormal al urinei.
Sfaturi pentru un tract urinar sanatos
Este important de stiut ca, in general, pentru femei, urinarea inainte sau dupa sex, baile fierbinti, dusurile si folosirea tampoanelor nu cauzeaza, dar nici nu previn infectiile tractului urinar.
- consuma alimente bogate in probiotice – in special lactobacillus, care se regaseste in iaurt si kefir. Studiile arata ca in felul acesta, femeile evita aparitia infectiilor urinare;
- poarta lenjerie intima din bumbac;
- evita jeansii mulati si pantalonii de tip leggings;
- nu dormi cu lenjerie intima. Lasa organele genitale sa respire;
- bea intre 8 si 12 pahare de apa zilnic;
- evita excesul de alcool, bauturi carbogazoase si cofeina;
- evita lucrurile care pot cauza iritatii la nivelul vezicii, precum indulcitorii artificiali si tigarile.
Uractiv® Test – usor, rapid, activ!
Cu Uractiv® Test afli acasa, in doar 30 de secunde, daca simptome precum nevoia de a merge des la baie chiar daca vezica nu este plina, presiunea din zona pelvina, usturimile la urinare, urina urat mirositoare si tulbure indica de fapt o infectie urinara.
Uractiv® Test ajuta la diagnosticarea infectiilor urinare prin depistarea leucocitelor, eritrocitelor si nitritilor produsi de bacteriile din urina. Este eficient atat inainte, cat si dupa instituirea tratamentului.
Uractiv® Test se foloseste acasa, simplu, usor, si in 30 de secunde stii sigur!