Femeile au un risc de cinci ori mai mare decat barbatii sa se confrunte cu incontinenta urinara

Incontinenta urinara continua sa fie o problema subdiagnosticata si subraportata ce afecteaza una din patru femei cu varsta intre 30 si 60 de ani si una din sase femei cu varsta de peste 40 de ani. Mai mult, peste 80% din populatia de peste 60 de ani prezinta nicturie. La nivel mondial, exista peste 200 de milioane de cazuri de incontinenta urinara, iar femeile au un risc de cinci ori mai mare decat barbatii.

In Romania nu exista statistici clare cu privire la persoanele afectate de incontinenta urinara. Exista cateva studii care arata ca aproximativ 18% dintre romancele cu varsta peste 40 de ani sufera de incontinenta urinara. Desi 98% dintre femeile care pierd urina constant sunt ingrozite de acest fapt, doar un sfert dintre ele se adreseaza medicului pentru tratament.

Ce trebuie sa stii despre incontinenta urinara:

  • Incontinenta urinara apare mai des la femei decat la barbati. Sarcina, nasterea si menopauza pot contribui la incontinenta urinara la femei. Printre factorii de risc se numara si bolile neurologice, rasa caucaziana, radioterapia pelvina, operatii suferite la nivelul perineului, pelvisului sau prostatei, boli de colagen, varsta inaintata, obezitatea.
  • Slabirea muschilor vezicii urinare, a muschilor vezicii hiperactive si afectarea nervilor pot provoca, de asemenea, incontinenta urinara la femei.
  • Incontinenta urinara la femei este frecventa si tratabila.
  • Exista diferite tipuri de incontinenta urinara la femei, incluzand incontinenta de stres, incontinenta de urgenta, vezica hiperactiva, incontinenta functionala, incontinenta de preaplin, incontinenta mixta si incontinenta tranzitorie.
  • Diagnosticul incontinentei urinare la femei poate implica un examen fizic, o ecografie, teste urodinamice si teste, inclusiv cistoscopie, urina si un test de stres vezical. Medicul va lua, de asemenea, antecedente medicale si poate recomanda pastrarea unui jurnal vezical.
  • Tratamentul incontinentei urinare la femei poate include tratamente comportamentale sau nefarmacologice, cum ar fi antrenamentele vezicii urinare si exercitii Kegel, medicamente, interventii chirurgicale, cateterism sau o combinatie a acestor terapii.

Cum previi incontinenta urinara:

O buna hidratare. Un flux normal de urina mentine vezica in limite normale. In plus, previne infectiile urinare, deseori asociate cu incontinenta. Deshidratarea induce o iritare suplimentara a vezicii, prin cresterea concentratiei urinei. Limitarea aportului de bauturi carbogazoase, indulcite sintetic, a alcoolului, ceaiului si cafelei elimina iritatiile vezicii urinare. O dieta echilibrata si bogata in fibre este utila, pentru ca previne constipatia, ce poate agrava pierderile necontrolate de urina.

Mentinerea unei greutati normale ori scaderea in greutate previne sau amelioreaza problemele de acest tip. La fel si activitatea fizica regulata, pentru ca aduce o buna tonifiere a musculaturii pelvine, ceea ce impiedica modificarile pozitiei vezicii.

Evita sa mergi la baie preventiv, pentru a mentine un tonus bun al musculaturii vezicii. Nu trebuie niciodata fortata evacuarea urinei, prin utilizarea musculaturii pelvine, pentru a nu slabi musculatura sfincterelor. Se recomanda tratarea corecta a infectiilor urinare, precum si testele de urocultura, pentru a identifica eventuale infectii cronice, mai ales in timpul sarcinii, dupa nastere si la menopauza.

Renuntarea la fumat si tratarea corecta a episoadelor de tuse pot contribui la prevenirea incontinentei sau la ameliorarea simptomelor.

Este important ca persoanele care experimenteaza, in diferite situatii, chiar si ocazional, pierderi urinare sa apeleze la sfatul medicului. Identificarea cauzelor poate duce la rezolvarea problemei, in conditiile in care, netratata, incontinenta urinara se agraveaza, in timp, pana la stadii avansate, cand recuperarea este dificila si complicata, cu sanse mici de reusita.

Uractiv® Control si nu pierzi nici o picatura

Uractiv® Control este un preparat din extracte vegetale standardizate, vitamine si minerale, conceput pentru a veni in ajutorul pacientilor cu pierderi involuntare de urina si/sau cu nicturie (frecventa crescuta a mictiunilor in timpul noptii).

Uractiv® Control contribuie la reducerea frecventei episoadelor de incontinenta urinara. Reduce mictiunile pe timp de noapte prin imbunatatirea controlului asupra muschilor din zona pelviana si cresterea capacitatii de depozitare a vezicii urinare. Ajuta la relaxarea muschilor vezicii urinare, prin faptul ca mentine nivelul intracelular de magneziu in limite normale.

Uractiv® Control contine extract din seminte de dovleac, extract din seminte de soia, magneziu, vitamina B6.

Extractele de seminte de soia si seminte de dovleac contin hormoni vegetali, echilibreaza nivelul hormonal si imbunatatesc troficitatea si elasticitatea musculaturii implicare in mictiune.

Studiile stiintifice au dovedit efectul benefic al extractelor de seminte de soia si de dovleac la subiecti afectati de pierderi involuntare de urina. Astfel s-a observat la subiecti cu incontinenta urinara si nicturie reducerea frecventei episoadelor de incontinenta urinara, a mictiunilor pe timp de noapte si cresterea gradului de satisfactie in ceea ce priveste somnul.

Combinatia de magneziu si vitamina B6 relaxeaza musculatura peretilor vezicii urinare, creste capacitatea de depozitare a vezicii si permite acumularea de urina in cantitati mai mari, fara cresterea presiunii intravezicale.

Se administreaza cate 1 capsula de 2-3 ori pe zi, fiind recomandata utilizarea in cure de 6-8 saptamani. Uractiv® Control poate fi administrat si in asociere cu antibiotice.

Sfaturi utile pentru tine

Urinezi mai des cand e frig? Afla de ce si cum te feresti de infectii urinare

Nu ti s-a intamplat doar o data sa treci printr-un episod de infectie urinara, iar cand apare, tot ce iti doresti este ca toaleta sa fie cat mai aproape de tine. Mai ales in sezonul rece, cand senzatia si nevoia de a urina sun[...]

CITESTE

De ce apare cistita si cum o tratam

Cistita sau inflamatia vezicii urinare este cea mai frecventa forma de infectie urinara. Aceasta poate fi declansata de bacterii [...]

CITESTE