Stiai ca unul din 20 de oameni dezvolta pietre la rinichi la un moment dat al vietii si ca litiaza renala este una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale sistemului renal?
Cum apar pietrele la rinichi?
Dupa cum stim, rinichii au rol important in curatarea si filtrarea sangelui de substante toxice sau compusi chimici precum calciu, amoniac, sodiu, acid uric sau cisteina. Daca acestea se acumuleaza in cantitati mari, pot sa apara asa-numitele pietre la rinichi, adica depozite de minerale si saruri care se formeaza in interiorul rinichilor si care sunt eliminate prin tractul urinar. De cele mai multe ori, calculii renali sunt de mici dimensiuni, iar eliminarea lor nu este simtita. Atunci cand au insa dimensiuni mai mari, eliminarea poate sa ingreuneze sau chiar sa blocheze fluxul urinar si poate provoca dureri mari. Mai mult, pot aparea inflamatii sau infectii ale tractului urinar.
Factori de risc
Printre factorii de risc pentru formarea calculilor renali se numara si:
Deshidratarea. Atunci cand nu consumam suficiente lichide, si cantitatea de urina este scazuta. Mai mult, urina este foarte concentrata, sarurile si mineralele nu sunt dizolvate eficient si astfel pot aparea pietrele la rinichi.
Boli digestive. Afectiuni precum boala Crohn sau diareea cronica si interventiile chirurgicale asupra sistemului digestiv pot cauza modificari in procesul de digestie. Astfel, absorbtia calciului din apa este redusa, cantitatea de substante minerale in urina va fi mare, iar riscul aparitiei pietrelor la rinichi va creste.
Regimul alimentar. Consumul ridicat de proteine animale (vita, porc, pui, peste) creste nivelul de acizi, carnea rosie contine o cantitate mare de oxalat de calciu, iar produsele de tip fast-food si bauturile carbogazoase sunt bogate in sodiu. De asemenea, o alimentatie bogata in sare duce la cresterea nivelului de calciu si la formarea pietrelor din calciu.
Obezitatea. Aceasta poate determina modificarea aciditatii urinei si poate conduce la formarea de pietre la rinichi.
Ereditatea. Riscul de a avea pietre la rinichi este mai mare daca exista istoric medical in familie.
Care sunt principalele simptome?
Atunci cand sunt de mici dimensiuni, pietrele la rinichi sunt eliminate fara sa provoace simptome. Acestea apar atunci cand pietrele devin voluminoase si se blocheaza in rinichi sau se misca de-a lungul ureterului (tubul care leaga rinichiul de vezica).
Printre cele mai des intalnite simptome se numara:
- durere continua in partea de jos a spatelui, care uneori poate fi resimtita si in zona inghinala. In cazul barbatilor, durerea se poate extinde si in zona testiculelor.
- perioade acute de durere in stomac sau in partile laterale ale abdomenului, ocazional in zona inghinala, care pot dura de la cateva minute pana la cateva ore. Localizarea durerii se poate modifica in timp, pentru ca piatra isi poate schimba pozitia in rinichi sau de-a lungul tractului urinar.
- stari de greata si de voma.
- nevoia de a urina des.
- dureri sau usturimi in timpul urinarii.
- aparitia sangelui in urina.
Daca nu sunt tratati, calculii renali pot duce la complicatii precum pielonefrita sau nefrita.
Cum se diagnosticheaza calculi renali?
Dupa ce medicul are toate informatiile despre istoricul medical si simptome, poate cere realizarea unor investigatii suplimentare. Printre acestea se numara analizele de sange, sumar de urina si teste imagistice.
Cum se trateaza calculii renali?
Marea majoritate a pietrelor la rinichi sunt mici (pana in 4mm) si tocmai de aceea eliminarea lor se face pe cale naturala, in urina. Pentru aceasta, medicul poate recomanda medicamente pentru calmarea durerilor si relaxarea muschilor ureterului sau uretrei si un consum crescut de apa (pana cand urina devine transparenta).
Daca pietrele sunt voluminoase, sunt necesare interventii specifice pentru tratarea lor, precum ureteroscopia, litotripsia (litotritia) extracorporala cu unde de soc sau nefrolitotomia percutanata.
Cum prevenim formarea calculilor renali?
Hidratarea. Aceasta este cea mai importanta metoda pentru a preveni formarea calculilor renali. Mai ales in timpul verii, cantitatea de lichide trebuie crescuta.
Dieta echilibrata. Mai putina sare si mai putine alimente bogate in calciu si in acesti compusi sunt printre masurile cele mai importante.