Stiai ca 1 din 2 barbati cu varste intre 51 si 60 de ani prezinta o marire in dimensiuni a prostatei?
Ce este prostata si care sunt afectiunile ei?
Prostata este o glanda de forma si marimea unei castane care se afla imediat sub vezica urinara si inconjoara uretra, canalul prin care se evacueaza urina din vezica in exterior. Prostata are rolul de a secreta un lichid ce inglobeaza spermatozoizii si le accelereaza motilitatea, formand impreuna lichidul spermatic. In plus, secreta si substante antibacteriene care asigura o anumita protectie impotriva infectiilor urinare.
Prostata isi desfasoara activitatea sub actiunea stimulanta a hormonilor sexuali masculini, dintre care principalul hormon este testosteronul. Secretia de testosteron creste brusc la varsta pubertatii si incepe sa scada incet incepand cu varsta de 30 de ani.
Cele mai intalnite afectiuni ale prostatei sunt: prostatita acuta si cronica sau hiperplazia (hipertrofia) benigna de prostata, care in timp devin extrem de suparatoare si care le afecteaza barbatilor viata sexuala, ducand la scaderea libidoului sau incapacitate erectila.
Simptomele prostatei marite
1 din 2 barbati cu varste intre 51 si 60 de ani prezinta o marire in dimensiuni a prostatei, iar printre cele mai frecvete simptome ale acestei probleme se numara:
- urinari dese diurne si nocturne
- nevoia imperioasa de a urina ce aproape nu poate fi controlata
- senzatie de disconfort la urinare
- senzatie de golire incompleta a vezicii urinare
- jet urinar slab si intrerupt (vezica urinara nu mai are puterea de a impinge urina prin stramtoarea creata de cresterea prostatei)
- oboseala instalata pe fondul trezirilor dese noaptea
- infectii urinare cauzate de prezenta reziduului urinar in vezica
- tulburari de instalare si mentinere a erectiei.
Pentru barbatii care au prostata marita, actul sexual nu mai este cu adevarat placut, pentru ca se vor confrunta cu durere in timpul erectiei si ejacularii, motiv pentru care apetitul lor sexual va scadea. Mai mult, pentru ca prostata este direct implicata in producerea spermei, prostatita poate duce si la scaderea fertilitatii, prin reducerea numarului si mobilitatii spermatozoizilor.
Nici implicatiile psihologice nu sunt de neglijat, mai ales ca, potrivit studiilor, jumatate din cei care sufera de prostatita cronica non-bacteriana au simptome specifice depresiei si anxietatii.